Over ons

Doelstelling RondomAutisme

RondomAutisme heeft als doelstelling het verbeteren van kwaliteit van leven voor mensen met autisme, hun mantelzorgers in de directe omgeving zoals ouders, partners en kinderen en verder van iedereen die professioneel of privé in aanraking komt met autisme.

“Ik wil voorkomen dat deze groep in een isolement raakt, overbelast raakt of psychisch of praktisch leed ondervindt. Het is belangrijk kennis te vergroten en acceptatie te bevorderen. Ik wil de maatschappij autismevriendelijker maken en laten aansluiten bij de autistische medemens.” – Medewerker RondomAutisme

Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het leren omgaan met situaties in de maatschappij, die voor autisten moeilijk zijn, maar toch (vaak) voorkomen, zoals contact maken en onderhouden en het herkennen van eigen stress en het zelf reguleren daarvan.

Kenmerken RondomAutisme:

  • luisteren naar en doen waar de doelgroepen behoefte aan hebben
  • vraaggericht maatwerk leveren vanuit het perspectief van de doelgroep
  • continuïteit bieden; autisme duurt een leven lang
  • laagdrempelig, voor iedereen vrij toegankelijk
  • bouwt aan vertrouwensrelatie
  • ervaringsdeskundigheid, door mensen die zelf te maken hebben met autisme
  • lotgenotencontact, klankbord van (h)erkenning
  • geen winstoogmerk

Het verhaal van RondomAutisme.

RondomAutisme bestaat al sinds 2010 en is inmiddels een begrip in Doetinchem en omstreken.
Veel mensen met (een vermoeden van) autisme en hun familie ondervinden steun bij elkaar, komen op verhaal en zien uit naar de activiteiten die er worden georganiseerd.

Oprichtster Karin Rossel-Veldkamp begon vanuit eigen ervaring dit initiatief, ontwikkelde vele activiteiten en gaf RondomAutisme vorm.

Samen met achttien vrijwillige medewerkers en niet te vergeten met financiële steun van de gemeente Doetinchem kon de organisatie uitgroeien tot een laagdrempelige basisvoorziening waar alle mensen die te maken hebben met (of een vermoeden van) autisme in hun leven, terecht kunnen. Ook ouders, partners, vrienden, hoogbegaafden of professionals, vandaar de gekozen naam RONDOM autisme. Een dergelijk platform bestond niet. Er was geen ontmoetingsplek, geen informatie of spreekuur, geen ondersteuning of vrijetijdsbesteding mogelijk waar men zonder afspraak of kosten zo naar binnen kon lopen. 

Karin:

“In 2010 richtte ik de stichting op en bedacht de naam RondomAutisme. Mijn grootste drijfveer is altijd geweest te voorkomen dat deze groep in een isolement raakt, overbelast raakt of psychisch of praktisch leed ondervindt. Het is belangrijk kennis te vergroten en acceptatie te bevorderen. Ik zie autisme niet als een stoornis maar als een specifieke manier van zijn, een type mens. Autisme is voor iedereen anders. Je ziet het niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven en de omgeving. Hoe groot en op welke manier precies, verschilt per persoon en ook per levensfase. Ik wil de maatschappij autismevriendelijker maken en laten aansluiten bij de autistische medemens.
Het ging vanzelf, ik luisterde goed naar de wensen van iedereen en organiseerde het; een inloopspreekuur, thema en filmbijeenkomsten, wandel- en spelletjesmiddagen, debatgroepen, het RAS-café met pubquiz, mantelzorgkoffiecafé en tal van vrijetijdsactiviteiten. Zelfs een tentoonstelling en theater werden druk bezocht en ik organiseerde doelgroepgerichte ervaringsgroepen onder deskundige begeleiding, met de bedoeling om mensen weerbaarder te maken.” 

RondomAutisme ontwikkelde zich richting een professionele organisatie en werd met één directeur en twaalf vrijwilligers te kwetsbaar. Karin: RondomAutisme was inmiddels onmisbaar geworden en verdiende het om toekomstbestendig te zijn. Ik zocht samenwerking met partner de Stadskamer vanwege de gedeelde visie van ontmoeten, meedoen, mogen zijn wie je bent, groeien en ontwikkelen met elkaar.”
RondomAutisme is in 2022 onder de bestuurlijke vlag van de Stadskamer komen te vallen en heeft Karin langzaamaan haar werkzaamheden overdragen. Haar hart voor de stichting blijft kloppen en kijkt Karin dankbaar terug op een leerzame, mooie en intense tijd.

Wie zijn wij

Wij, het team van RondomAutisme, zijn ervaringsdeskundigen en werken op Stef na veelal op vrijwillige basis. We hebben allen te maken met autisme in onze privé omgeving en benutten deze ervaring, samen met de opgedane kennis, om lotgenoten te helpen en als klankbord te dienen. We zijn gericht op verbetering van het welzijn van mensen met autisme, hun naasten en hun mantelzorgers. Onze medewerkers worden regelmatig bijgeschoold.

Stef Woestenenk

Coördinator

Jarenlang heb ik diverse functies bekleed binnen het onderwijs.
Bijvoorbeeld als leerkracht, mentor en praktijkbegeleider, lid van het managementteam en coördinator van een school was ik actief binnen het voortgezet- en basisonderwijs.
Ik heb ervaring met autisme vanuit het onderwijs en ik begeleid jongeren met autisme.

Verder ben ik schrijver en muzikant.
In diverse bands speel ik als zanger en gitarist en ik schreef het boek Loepzuiver.

Ik ben een actief en ondernemend persoon, altijd op zoek naar een manier om een ander verder te kunnen helpen.

Jolanda Nijeboer

Vrijwilliger / Ervaringsdeskundige

Ik heb zelf de diagnose autisme en ik begeleid ervaringsgroepen. Ik weet hoe fijn het is om met lotgenoten te kunnen praten. Daarnaast vind ik het erg leuk om de bezoekers van het RAS-café een gezellige avond te bezorgen of hen te kunnen helpen van binnen uit als ervaringsdeskundige.

Milia van de Pavert

Ervaringsdeskundige

Als leerkracht en tekentherapeut heb ik veel ervaring opgedaan met autisme.
Ik kijk wat mensen met autisme leuk vinden om te doen en organiseer deze activiteit in het RAS-Café en vind het mooi om te zien hoe deze mensen hier de mogelijkheid hebben om samen te genieten.

Nienke Rabelink

Ik heb autisme en doe mee met de vele activiteiten van RondomAutisme als deelnemer.
Met plezier zet ik mij ook in als vrijwilliger voor de spelletjes middag op zaterdag.

Laurens Hummelink

Ervaringsdeskundige / gastheer RAS-Café

Ik heb zelf de diagnose autisme. Als gastheer van het RAS-Café heet ik de bezoekers welkom. Ik vind het belangrijk om mensen op hun gemak te stellen en te zorgen dat iedereen een leuke avond heeft. Dat vind ik prachtig!

Carolien Plagman

Ervaringsdeskundige

Ik help waar ik kan en probeer mensen na te laten denken over hun situatie.
Het doet me deugd om te zien dat mensen daarna weer verder kunnen.

Yvonne Isselman

Ervaringsdeskundige

Ik help bij het RAS-café en vind het een prachtige ontmoetingsplek waar we samen kunnen genieten van de gezelligheid, de pubquiz of een andere activiteit. Maar waar we ook eventuele problemen kunnen bespreken.
Ik heb als leerkracht veel ervaring opgedaan met autisme bij leerlingen in de klas.

Wil je ons team versterken?

Mail naar rondomautisme@stadskamer.com o.v.v. vrijwilliger worden