Autin

Stichting RondomAutisme en Autin trekken voortaan samen op: ‘Een logische stap’

wo 5 jun 2019, 17:18
DOETINCHEM – Rondom Autisme, van oprichtster Karin Rossel-Veldkamp en Autin-oprichters Bas Kruisman en Maik Jansen, gaan elkaar versterken door nieuwe samenwerking. Beide organisaties richten zich op mensen met autisme (of vermoeden van) èn hun naasten uit de Achterhoek en Liemers.

https://www.staddoetinchem.nl/nieuws/algemeen/264293/stichting-rondom-autisme-en-autin-trekken-voortaan-samen-op-een-logische-stap-


Samen sterk voor mensen met autisme

Aankomende evenementen Autin:

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Over Autin

Activiteiten voor (jong)volwassenen met een vorm van autisme.

Eigen regie en verantwoordelijkheid is mooi als dat kan. Iedereen wil graag actief meedoen in onze samenleving. Voor sommige mensen is dit minder vanzelfsprekend. Zoveel keuzes, zoveel mogelijkheden maar wat past nou bij mij? Wat vind ik leuk om te doen? Zoveel vragen en zoveel antwoorden zijn mogelijk.

Met de activiteiten van Autin richten wij ons op de groep (jong)volwassen met een vorm van autisme. Diagnose is voor ons minder belangrijk. Autin richt zich op (jong)volwassenen die moeite hebben met het maken van keuzes en daarnaast behoefte hebben aan structuur en duidelijkheid in communicatie. Vaak zien wij dat de mensen die aansluiten bij Autin het lastig vinden om zelf contact te maken met andere mensen.

Het is vaak lastig voor deze mensen om invulling te geven aan vrijetijdsbesteding. Voor sommige van deze mensen is het lastig om samen met andere mensen leuke dingen te doen maar zouden dit wel erg graag willen. AUTIN ondersteunt bij contact, ontmoeting en invulling van vrije tijd.

Wanneer de deelnemer gemotiveerd is om “iets” te gaan doen met de vrijetijdsbesteding binnen Autin dan kan hij/zij instromen in een bestaande vriendengroep. Deze bestaande vriendengroep bestaat ongeveer uit 25 personen (mannen en vrouwen).
Middels een gestructureerde bijeenkomst maken wij vanuit de organisatie samen met de deelnemers een activiteitenplanning van een half jaar. Deelnemers brengen zelf ideeën in en vervolgens gaan we stemmen over welke activiteiten er op de planning komen.
Aan elk idee worden twee mensen uit de groep gekoppeld die deze activiteit gaan organiseren. Deze organisatie zorgt voor de voorbereiding en de uitnodiging van desbetreffende activiteit. Vervolgens wordt de uitnodiging naar de “stuurgroep” van Autin verzonden. De “stuurgroep” bestaat uit deelnemers die graag meer willen doen dan alleen deelnemen aan activiteiten van Autin.
Wanneer de stuurgroep akkoord is wordt de uitnodiging voor desbetreffende activiteit naar iedereen van de Autin-vriendengroep verzonden.
Iedere deelnemer is vervolgens vrij om zich voor desbetreffende activiteit aan te melden. Bij activiteiten kun je denken aan: Vissen, BBQ, wandelen, bowlen, dierentuin, bubbelbal, uit eten, kookworkshops, kerstmarkt, enz.

Kosten van eventuele activiteiten betalen deelnemers zelf. Deelnemers komen uit de gehele regio oost-achterhoek en zoeken vaak contact met elkaar om zo in overleg samen te reizen. Vanuit de begeleiding zorgen wij dat nieuwe deelnemers gekoppeld worden aan een deelnemers uit de bestaande vriendengroep. Zo werken we met een soort “buddy-systeem”. Dit werkt drempelverlagend om de aansluiting te vinden. De kracht van de werkwijze zit hem verder in het feit dat de activiteiten voor en door mensen met een vorm van autisme worden georganiseerd. Geen groepjes die onder begeleiding op pad gaan maar de mensen doen het zelf. Wij faciliteren en ondersteunen daar waar nodig.

In het kort de begeleiding van Autin op dit moment:

  • Elke maand contact met de stuurgroep over de activiteiten.
  • Elk half jaar een planbijeenkomst organiseren.
  • Elke zomer een georganiseerde BBQ.
  • Gesprekken met nieuwe deelnemers één op één. Vaak samen met iemand uit de vriendengroep om zo een beter beeld te krijgen.
  • Door het hele jaar heen enkele bijeenkomsten voor nieuwe deelnemers.

Wat willen we opzetten verder ontwikkelen met Autin:

  • Maandelijks een bijeenkomst voor nieuwe deelnemers organiseren.
  • Optie tot deelnamen aan sociale kookontmoeting (hebben we eerder gedraaid met groot succes).
  • Meer individuele ondersteuning vanuit Autin. Wij zien dat sommige deelnemers dit nodig hebben om de aansluiting te vinden/ behouden.
  • Opzetten van een nieuwe vriendengroep. Wanneer wij voldoende tijd en middelen hebben om meer aandacht te besteden aan Autin verwachten wij binnen en jaar een nieuwe vriendengroep met ongeveer 25 deelnemers te kunnen neerzetten.