ONTMOETEN IN HET WILD

De NVA-regio’s Gelderland, Overijssel en Utrecht, en Rondom Autisme in Doetinchem nodigen je van harte uit voor ons congres in Burgers’ Zoo met het thema: ‘Ontmoeten in het Wild’.

Voor wie
– Alle NVA leden ouder dan 16 jaar uit de regio’s Gelderland, Overijssel en Utrecht
– Deelnemers van RondomAutisme (ouder dan 16 jaar).

Kosten

€ 15,- per persoon: entree Burgers’ Zoo, parkeren en lunch zijn inbegrepen.
Bestellen via: LINK

Locatie

Burgers’ Zoo in Arnhem.
Er zijn stilteplekken beschikbaar.

Wanneer

16 november 2024

Programma (van 9:15 tot 17.00 uur)

09:15 uur                          Aankomst bij de hoofdingang van de dierentuin.
09:30 uur                          Ontvang.st
10:00 uur                          Lezing Koen Bruning: Je omgeving.
11:00 uur                          Pauze
11:30 uur                          Lezing Martine Verheij: Door de ogen van de dierenverzorgster.
12:30 uur                          Safari Lunch
13:30 uur                          Op eigen gelegenheid of in groepen Burgers’ Zoo verkennen
17:00 uur                          Sluitingstijd Burgers’ Zoo

Over Koen Bruning

Koen Bruning is 24 jaar en volgt momenteel de opleiding Media & Journalistiek aan de UvA. In februari 2024 kwam het boek ‘Op het spectrum – leven met autisme’ uit. In ‘Op het Spectrum’ beschrijft Koen zijn jeugd en het gezin waarin hij is opgegroeid: een zorgzame moeder, een zusje dat haar eigen leven wil leiden en een vader, die met zijn eigen ongediagnosticeerde autisme worstelt. Heel veel mensen met goede bedoelingen en heel veel onbegrip: daaruit bestaat de jeugd van Koen Bruning. De situaties die hij schetst zijn soms pijnlijk, soms liefdevol, en onthullen de complexe realiteit van opgroeien op het autismespectrum. Tegelijkertijd houdt Bruning zijn lezers een spiegel voor. Veel van de hindernissen die mensen met autisme ervaren zijn volgens hem niet het gevolg van ‘de stoornis’, maar van de manier waarop de maatschappij reageert op mensen die van de norm afwijken.
Door middel van persoonlijke verhalen en reflecties op thema’s als klassenongelijkheid, rechtvaardigheid en mannelijk- en vrouwelijkheid biedt Bruning een uniek perspectief op de machtsdynamieken in onze samenleving en de rol die autisme hierin speelt. Op het spectrum is zowel een scherpzinnige kritiek als een pleidooi voor solidariteit. Het is een uitnodiging om verder te kijken dan onze eigen ervaringen en te streven naar een samenleving waarin niemand wordt achtergelaten. Koen heeft ook een boek over vermogensongelijkheid en het basisinkomen ‘Samen Rijk’ (2021) geschreven en ‘Er is wel een alternatief’ (2023).

Over Martine Verheij, dierverzorgster zoogdieren bij Burgers’ Zoo

Martine kent alle ins en outs van de gorilla’s en chimpansees, en werkt ook met de tijgers, slangen, herten en beren in Burgers’ Rimba. Zij neemt u graag mee in de wereld van de dieren. Hoe merk je bij gorilla’s dat er spanning in de groep is? Kun je de wat zenuwachtige herten en koppige bantengs overhalen om ’s avonds naar de stal te gaan en zo ja: hoe? En waar houd je rekening mee aan om de wensen van de bezoekers tegemoet te komen, zonder afbreuk te doen aan de behoeften van de dieren? Martine heeft een mooie staat van dienst als zoogdierverzorgster met veel dierenkennis.

Vragen

Je vragen kun je mailen naar evenement@autisme.nl
Wij nemen binnen 7 dagen contact op.

Graag tot dan!

Hartelijke groet,

Regiobestuurders van NVA Gelderland, Overijssel en Utrecht: Pien Versteegh, André Jansen, Ronne van den Brenk, Mandy Woelk, Ron Grillet,Rondom Autisme: Stef Woestenenk